Wat is Essentrics®

Essentrics is een veelzijdig trainingsprogramma dat de focus legt op het versterken, dynamisch stretchen en balanceren van het hele lichaam. Essentrics werkt aan het ontwikkelen van alle spieren, inclusief dieper gelegen spieren. Pezen worden steviger en bindweefsel soepeler. Door dit alles worden jouw gewrichten beter ondersteund en kunnen zij hun volledige bewegingsbereik benutten. Deze manier van trainen is goed doordacht, zeer effectief en heerlijk om te doen. De manier van trainen die Essentrics hanteert wordt volledig en steeds verdergaand onderbouwd door de wetenschap. 


Focus op het hele lichaam

Één van de unieke aspecten van Essentrics is de focus op de volledige bewegingsketen van het lichaam. Essentrics richt zich op het versterken en stimuleren van alle spieren, pezen, gewrichten, ligamenten en bindweefsels in samenhang. In plaats van geïsoleerde spieroefeningen. Belangrijk, want in het dagelijks leven werken onze lichaamsweefsels ook samen om bewegingen mogelijk te maken. Daarbij is het belangrijk dat al deze onderdelen in balans zijn en de inspanning gezamenlijk kunnen dragen. Hiermee voorkom je dat één onderdeel het merendeel op moet vangen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde spieren in verhouding zwakker zijn of omdat bindweefsel plaatselijk niet soepel is. Door deze manier van bewegen voorkom je blessures en wordt de hersteltijd verkort.


Hoe ziet een Essentrics les eruit?

Tijdens een Essentrics workout voer je een reeks dynamische stretches en grote vloeiende bewegingen uit, waarbij je  het hele lichaam gebruikt. Ondersteund door prettige muziek. Bij Essentrics trainen we zonder gewichten. Bij voorkeur op blote voeten en in kleding waar je vrij in kunt bewegen. 

 

Het fijne aan Essentrics is dat je alle bewegingen kunt aanpassen naar jouw eigen kunnen. Zo kun je de bewegingen groter of kleiner maken en met meer of juist minder spierspanning. Het belangrijkste is dat jij zonder pijn beweegt! Essentrics brengt je opnieuw in contact met je lichaam en biedt de gelegenheid om je lichaam op een andere manier te ontdekken. Waar zit de pijn, waar voelt het stijf, waar heb je minder ruimte? Welke oefeningen zijn voor jou zwaar en welke juist niet? Je gaat leren hoe je met stretchen en beweging verlichting kunt brengen.

Bij een Essentrics workout doe je zowel staande als liggende oefeningen. Heb jij moeite met de wisselingen van staan naar zitten en liggen? Ook hier zijn aanpassingen mogelijk. Het leren van de techniek die bij Essentrics komt kijken is niet moeilijk. Het vraagt van de meeste deelnemers wel wat geduld. Je gaat jezelf namelijk een andere manier van bewegen aanleren. 


Voor iedereen en elk doel

Essentrics is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitness niveaus. Ben je een atleet die zijn prestaties wil verbeteren? Een drukke professional die op zoek is naar stressverlichting? Of een senior die zijn mobiliteit wil behouden? Essentrics kan je helpen je doelen te bereiken. Bovendien is het een veilige en zachte trainingsvorm. Er is weinig impact op de gewrichten, waardoor het ook geschikt is voor mensen met blessures of lichamelijke beperkingen.