Waarom Essentrics®

Door Essentrics zul je een verbetering zien van kracht, flexibiliteit, balans en houding. Het werkt diepgaand door op het bindweefsel en vermindert pijn. Ook krijg je door Essentrics soepelere spieren en een grotere bewegingsvrijheid. Essentrics draagt bij aan een slanker silhouet met duidelijke spierdefinitie, een beter lichaamsbewustzijn en een betere algehele fysieke conditie.


Kracht en flexibiliteit

Bij een Essentrics workout worden al jouw spieren geactiveerd. We trainen niet met gewichten. Maar vergis je niet. Tijdens een Essentrics workout werkt jouw lichaam heel hard.  Alle spieren worden geactiveerd. Daarmee activeer je tegelijkertijd ook de andere onderdelen in de bewegingsketen: gewrichten, pezen, ligamenten en bindweefsels. Beoefen je Essentrics 2 à 3 keer per week? Dan zul je een sterke toename zien in jouw kracht. Ook zul je een duidelijkere definitie zien van de spieren. Wat je mogelijk niet zult zien bij Essentrics is een snelle en grote spiermassa toename zoals bij traditionele krachttraining. Dit komt doordat Essentrics zich meer richt op functionele kracht, flexibiliteit en balans tussen de spieren.

De naam verraadt het al. Essentrics is gebaseerd op de principes van excentrische training. Het is een dynamische vorm van stretchen waarbij je de spieren actief gebruikt tijdens de beweging. Hierdoor worden jouw spieren mobieler/ soepeler en de pezen en ligamenten steviger. Hiermee krijg je een dubbel positief effect op je (sport)prestaties. 


Balans

Balans in ons lichaam betekent een goede verdeling van gewicht, kracht en spanning. Balans draagt bij aan onze coördinatie. Hierdoor is ons lichaam in staat om bewegingen efficiënt uit te voeren. Balans voorkomt overmatige spanning en onevenwichtige belasting. Met als resultaat:

  • een betere stabiliteit;
  • minder belasting op de gewrichten;
  • en een kleiner risico op vallen en blessures.

 

Door de gecontroleerde en grote vloeiende bewegingen daag je met Essentrics jouw evenwichtssysteem uit. Je versterkt en verlengt alle spiergroepen. Hierdoor kunnen onevenwichtigheden in het lichaam worden gecorrigeerd. Waardoor niet alleen het lichaam als geheel in balans wordt gebracht. Maar ook het evenwicht en de coördinatie worden verbeterd.


Houding

Een goede houding is een neutrale en gebalanceerde positie van het lichaam. Tijdens een Essentrics workout wordt veel aandacht besteed aan jouw houding bij alle bewegingen die je maakt. Dit zal het lichaamsbewustzijn bevorderen. De workout zal ook zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van het lichaam. En daardoor helpen bij het verkrijgen van een optimale houding. Bij een optimale houding is het draagvermogen van ons skelet het gunstigst. Hierdoor is de belasting op jouw gewrichten kleiner. Je hebt meer bewegingsvrijheid en minder risico op blessures.


Pijnverlichting

Pijn is een signaal. Een waarschuwing dat een beweging niet goed voor je is. Veel mensen met pijnklachten stoppen dan ook met bewegen. Geen goed idee! Beweging is noodzakelijk. Beweeg je te weinig, dan zullen spieren verkorten en atrofiëren (dunner worden en kracht en souplesse verliezen). Pezen verliezen hun stevigheid. Inactieve gewrichten kunnen pijnlijk worden door ophoping van vocht, afbraak van kraakbeen en verminderde doorbloeding. Daarnaast zal het bindweefsel in je lichaam minder soepel worden waardoor je je stijver en strammer zult voelen. Stoppen met bewegen of beperkt bewegen vermindert flexibiliteit, kracht en bewegingsmogelijkheden. Het zal doorgaans zorgen voor een toename van de bestaande klachten. Vaak komen er in de loop van de tijd meer klachten bij en vergroot de kans op blessures.  

 

Maar wat dan wel? In het Essentrics programma is het mogelijk om alle bewegingen aan te passen naar jouw kunnen. Het is hierbij heel belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Bewegingen kunnen in het begin ongemakkelijk of onprettig aanvoelen. Maar pijn is geen optie. Doet een beweging zeer? Dan maken we deze kleiner. Ook kun je zelf de mate van spierspanning doseren en dus verminderen. Jij bepaalt zelf hoeveel herhalingen voor jou haalbaar zijn. Zo kun je in een rustig tempo bewegen en opbouwen.

 

Het is belangrijk om op te merken dat de mate van verlichting van pijnklachten kan variëren. Dat is echt voor iedereen anders. Als je last hebt van aanhoudende pijnklachten, is het raadzaam om vóór deelname aan een les, een arts of een gekwalificeerd fysiotherapeut te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies. Deelname aan de lessen die Studio ReZ aanbiedt is geheel voor eigen risico. Zie hiervoor onze algemene voorwaarden.